2011. október 28., péntek

Neil Gaiman: Tükör és füst

Neil Gaiman kezében a mágia nem pusztán illúzió, és minden lehetséges. Ebben az első, 1998-ban megjelent és mára klasszikussá vált novelláskötetében képzelete és ügyessége a hétköznapi világot baljós csodákkal teli hellyé változtatja: ahol egy filléres boltban megvásárolható a Szent Grál, ahol a bérgyilkos hirdetésben árulja szolgáltatásait, ahol egy fiú az életéért alkudozik egy trollal. Lépj be ebbe az új valóságba, amelyet tükrök sokszorosítanak és füst homályosít el, mégis mágikus és megragadható.

Ő az első Gaiman könyvem.Igaz csak novellák és versek nem egy regény de a történetei elvarázsoltak.
Már a könyv eleje a "bevezetés" megnyert magának és ahogy olvastam a könyvet rögtön rá lehet állni az író stílusára.Több novellája rögtön a kedvencek közé sorolt be.
Lendületük van, magával sodor.Úgy tudja leírni a minden napokat (néhol misztikumokkal), a szürke hétköznapokat, hogy élvezettel olvassa az ember.

Tükör és füst, már a könyv elején kifejti az író mit is jelent a cím, és nagyon jól magába foglalja a lényeget.

A versei nem különösebben tetszettek de lehet csak a fordítás miatt.Félre értés ne essék! Biztos nem a fordításban van a hiba, egyszerűen csak lehet eredetiben jobban tettszene, de így nem.Általában mindig a verseknél raktam le a könyvet és halasztottam másnapra a folytatást.

Azt még különösen élveztem, hogy némely novellák össze kapcsolódtak vagy így, vagy úgy.
Könnyen emészthető könyv de azért van olyan története amikor az embernek felfordul a gyomra.
De biztos talál mindenki magának tetsző novellát benne ami megérinti az érzéseit.Elég sokfajta érzés tömörül meg ebben a kis könyvben.

Más talán jobban kritizálná, bővebben írna róla de belőlem ennyit váltott ki ez a könyv.
Amúgy ezek az írásai még kezdetiek legalábbis a leírt évszámok alapján 1983-1994 között írhatta őket. A könyv bevezetőjét pedig 97-ben.

5/4

0 megjegyzés: