2011. október 16., vasárnap

George R.R. Martin - Trónok harca

  Fülszöveg:A Trónok harca lebilincselő fantasy, amely klasszikus lovagkirályságot tár az olvasó elé: Westeros fölött valaha a sárkánykirályok uralkodtak, ám a Targaryen-dinasztiát 15 évvel ezelőtt elűzték, és most Robert Baratheon uralkodik hű barátai, Jon Arryn, majd Eddard Stark segítségével. A konfliktus középpontjában Deres urai, a Starkok állnak. Olyanok, mint a föld, ahol születtek: makacs, kemény jellemű család. Szemünk előtt hősök, gazemberek és egy gonosz hatalom története elevenedik meg.
Ám hamar rá kell ébrednünk, hogy ebben a világban mégsem egyszerűen jók és gonoszok kerülnek szembe egymással, hanem mesterien ábrázolt jellemek bontakoznak ki előttünk különböző vágyakkal, célokkal, félelmekkel és sebekkel.
Martin legnagyobb erőssége hogy meg tudja újítani, élettel tölti fel azt a műfajt, amit a sok populáris Tolkien-imitáció évtizedeken át klisék sorozatába fojtva ismételgetett. A jég és tűz dalának első kötete egy világteremtő fantasy eposz nagyszabású felütése.


Miért pont ő: Mert már annyit olvastam róla molyon, hogy már muszáj volt nekem is elolvasni, amit abszolút nem bántam meg.


 Hogy is szedjem össze a gondolataim... olyan nehéz! Olyan jó ez a könyv! Azonnal akarom a folytatást!Na de majd a kövi hónapban meglátogatom én azt a könyves boltot... :)

Elindul a zseniális történetünk és bonyolódnak csavarodnak a szálak nem is akárhogy.Ennek a sorozatnak biztos, hogy nem lesz rózsaszín vége.Már ebből a részéből kiderül, hogy tisztelt írónk szeret kínozni minket olvasókat és karaktereket egyaránt.Tele van szenvedéssel, sebekkel, bánattal és jó néhányszor nem az történik amit várnánk (de nekem azért néha bejött, főleg Robbnál a végén).

A Starkok és Lannisterek nem kedvelik éppen egymást és egykét dolgon (Ohó! De milyen dolgon!) nagyon összekapnak.A bajok akkor kezdődnek igazán amikor Lord Eddard Stark, Deres ura elmegy északról Királyvárba, mert a király, Robert, nagyon jó barátja volt ifjú korában és most felkéri legyen a segítője, a Király Segítője.És ott délen olyan dolgokról szerez tudomást ami bajt hozhat a fejére.

Nednek 3 törvényes és egy törvénylen (fattyú, de nem szeretem ezt a szót) fia van.A legidősebb Robb lesz apja távozása után Deres ura.
S mikor megtudja mi történt az apjával drasztikus lépéseket tesz.Mikorra betölti 15. évét szinte felnő a fiú.

A Stark családban csak kettő szereplő van akiért túlzottan nem rajongtam Catelyn, Ned felesége, és Sansa a legidősebb lányuk.Bár a végén sajnáltam szegénykét...

Negatív szereplőkből sem volt hiány, egy egész nagy család! Kivéve egy tagja mert Tyriont bírtam :)
És még nagyon sok kis csaló, hazudozó és ármány szövő ember van benne.

Ismét leírom, imádtam, folytatást akarok!A sorozatot csak akkor nézem meg ha elolvastam az összes részét. :)
5/5

0 megjegyzés: