2013. november 23., szombat

Lois Lowry: A fiú


Miért ő?
Már jó régen olvastam az Emléke őrét, több mint 5 éve. De nyomot hagyott bennem, nem feledkeztem meg róla. A könyvhét után kaptam egy csomagot az Animus kiadótól, A fiú mostanáig ült a polcomon. Nem is tudom eddig miért nem kezdtem bele...
Köszönöm a kiadónak ezt a remek könyvet!

Fülszöveg: 
Egy napon egy ájult fiatal lányt vet partra a tenger. A közeli falu lakói befogadják, ám nem tudják róla, hogy egy olyan társadalomból érkezett, ahol az emberek nemcsak a színeket nem ismerik, de bizonyos érzelmek is hiányoznak a világukból, s ők boldog együgyűséggel tűrik a szűk elit által számukra kialakított rendet. Claire-t a döntéshozók történetesen szülőanyának jelölték ki, s már tizennégy évesen életet kellett adnia egy fiúnak, akit a szokásoknak megfelelően azonnal elvettek tőle. Ám a gépezet ezúttal nem működött tökéletesen. Új beosztást ugyan kapott – egy halfeldolgozó üzemben –, de nem kapta meg a pirulát, amely a társadalom minden tagját megfosztja a zavaró érzésektől, s biztosítja számukra a kétségektől mentes, békés életet. Claire nem tud lemondani fiáról; látni akarja, mindenáron tudni akarja, mi lett a sorsa. Hiszen ő hozta erre a világra! S miközben mindent kockára téve elindul, hogy valahogyan a nyomára bukkanjon, sorra feltűnnek azok a világok és szereplőik, amelyeket Lowry Az emlékek őrével kezdődő, majd a Valahol, messze és a Hírvivő című kötetekkel folytatódó regényfolyamában már elénk tárt.

Mivel én a sorozatnak nem olvastam a második és harmadik részét biztos nem azt nyújtja a könyv mint annak aki végig vitte a sorozatot. 
Akkor csöppenek bele  a világba mielőtt  1 évvel korábban Jonast kiválasztanák az emlékek őrének. Megismerjük Claire-t akit Szülőanyának soroltak be de azt is hamar megtudjuk, hogy a lány különbözik társaitól mert miután a világra hozta a terméket kötődni kezd hozzá. Majd felkutatja és vágyni kezd rá.

Azonkívül, hogy újra a közösség életébe kapunk bepillantást a fő mozgatórugója a könyvnek az anyai szeretet, kötődés és a választás a könnyű és az igaz út között. 
Mire képes egy anya, mekkora áldozatot képes hozni hogy legalább lássa a gyermekét? Most megtudod! 

Minden karakter jól ki van dolgozva, a kisebbektől a fő karakterekig. Van akivel csak egy szakaszig visz együtt az úton minket, de nekik is megvan a történetük, múltjuk, álmaik.
3 részre van osztva a könyv: a közösségbeli részekre  Kezdetben, a Szirtre ahol Claire pár évig időzik de tovább megy Faluba, Másholba. 
Ott ismerjük meg Gabrielt akit Jonas vitt magával és azóta már nagy fiú lett, kíváncsi arra honnan is származik.

Nekem a mások szerint unalmasabb  elbeszélő részek is tetszettek mert érdekelt, mert beszippantott a világ amit Lois Lowry teremtett meg, nem kis sikerrel.

A borító: 
Bátran ki merem jelenteni hogy a hazai verzió jobban tetszik mint az eredeti, a kiadó igazán jól választott. A harmadik szakaszt a könyvben ez a kép igazán jól testesíti meg. 
Eredeti borító:   

Összegzés: 5/5
Borító: 5/5
Kiadó: Animus kiadó

Kedvenc karakter: Einar,Claire, Alys

0 megjegyzés: