2014. április 30., szerda

Mike Grinti – Rachel Grinti: Karmok



Miért pont Ő? 
A Főnix Könyvműhelytől lehetett recenziót kérni, amit én meg is tettem. Nagyon kíváncsivá tett a fülszöveg.

Fülszöveg 
Ebben a modern tündérmesében, amely ellenállhatatlan, akár a macskamenta, egy lány fölfedezi, hogy létezik olyan mágia, ami mélyen a húsba vág…
Emma nővérének nyoma veszett. A szüleik az összes megtakarított pénzüket elköltötték a felkutatására. Most pedig a családnak nincs más választása, mint hogy kiköltözzön egy rozzant lakókocsi-parkba, amely egy erdő szélén áll, csavargó hárpiák, boszorkányok és trollok szomszédságában. Emma nem tudja, látja-e még valaha Helenát, és érezheti-e még boldognak magát ebben az életben.
Azután barátságot köt…
…egy sima modorú, mocskos bundájú, fekete kandúrral, aki a Jack névre hallgat – és akiről kiderül, hogy van egy terve Emma nővérének kiszabadítására. Cserébe mindössze egyetlen aprócska szívességet kér…


Első amit meg kell jegyeznem, nagyon hozzá illő a borítója, ha valaki olvassa a könyvet, lopva ha vissza vissza pillant igazán hangulatkeltő.

Kellemes csalódás volt amikor kiderült, hogy főhősünk csak egy 12 éves kislány. Üdítő volt az ő világában barangolni és megismerni milyenek is igazából a boszorkányok, hogy a tündérek nem olyanok amilyennek elsőre képzelnénk és hogy mennyit is ér a macsakavarázs.

Emma családja a mágikus erdő szélére költözik anyagi gondjaik miatt, ugyanis másik lányuk, Helena eltűnt és minden pénzük az ő megtalálására fordították, eddig mind hiába.
De mikor beköltöznek a lakókocsiba Emma egy kéretlen szobatársra tesz szert, Jackre a macskára, aki felajánlja neki, hogy segít ha megtesz neki valamit... Mivel Emma nagyon szeretné megtalálni nővérét bele egyezik és még álmaiban sem képzelte, hogy ez mennyire megváltoztatja majd az életét. Barátok jönnek mennek, saját döntéseket kell hoznia és vállalni a következményeket érte, onnan kap segítséget ahonnan senki nem gondolná és sok kaland övezi még útját a célig.

A szerzők megismertetik velünk a szerzeteket, ők a különféle lények a trolloktól a hárpiákon keresztül a kémpatkányokig. Szerencsére mindegyik lényről sok információt megtudhatunk magából a történetből és a fejezetek elején lévő CragWiki bejegyzés részletből is, pl milyen fajok vannak és milyen képességekkel rendelkeznek. Itt érdekesség, hogy a szerző páros igazából is létrehozta az oldalt ahol olvashatunk a különböző lényekről. Ez az oldal az alap pillére az egész történetnek.

Véleményem szerint igazán jól illett hozzá az E/3-as írásmód, különben néhány mondat elég felnőttesen hangzott volna Emma szájából.
A karakterek jól kidolgozottak, a szerzetektől az emberekig, nincs összecsapva vagy elsietve. Biztos mindenki megtalálja a neki legkedvesebb karaktert benne mert elég sokszínű a felhozatal :), jókat lehet mulatni egyeseken! Mindenkinek megértjük a céljait mert megismerjük a jellemüket, van aki olyanra áhítozik ami nem egészen tiszta de lehet nem fogjuk elítélni mert megérjük. Vannak benne mélyen szántó gondolatok is csomagolva csak ki kell őket hámozni, de ez nem olyan nehéz.

Elsősorban a 12 éves korosztálynak ajánlom, de bárki nyugodtan a kezébe veheti mert kikapcsolódást nyújt mindenkinek, mert gyerekeknek szól de nem gyerekeknek. 

A könyvet nagyon szépen köszönöm a Főnix könyvműhelynek!

A borító
Szerintem nagyon eltalálta a kiadó a magyar borítót, nagyon illik hozzá és olyan kis üde.
Viszont az eredeti borítónak is megvan a maga hangulata. Na persze egész más, de érdemes mindkettőt megnézni.

Összegzés: 4,5/5
Borító: 5/5
Kiadó: Főnix Könyvműhely

Kedvenc karakter: Jack, Chloé, Emma