2013. november 23., szombat

Lois Lowry: A fiú


Miért ő?
Már jó régen olvastam az Emléke őrét, több mint 5 éve. De nyomot hagyott bennem, nem feledkeztem meg róla. A könyvhét után kaptam egy csomagot az Animus kiadótól, A fiú mostanáig ült a polcomon. Nem is tudom eddig miért nem kezdtem bele...
Köszönöm a kiadónak ezt a remek könyvet!

Fülszöveg: 
Egy napon egy ájult fiatal lányt vet partra a tenger. A közeli falu lakói befogadják, ám nem tudják róla, hogy egy olyan társadalomból érkezett, ahol az emberek nemcsak a színeket nem ismerik, de bizonyos érzelmek is hiányoznak a világukból, s ők boldog együgyűséggel tűrik a szűk elit által számukra kialakított rendet. Claire-t a döntéshozók történetesen szülőanyának jelölték ki, s már tizennégy évesen életet kellett adnia egy fiúnak, akit a szokásoknak megfelelően azonnal elvettek tőle. Ám a gépezet ezúttal nem működött tökéletesen. Új beosztást ugyan kapott – egy halfeldolgozó üzemben –, de nem kapta meg a pirulát, amely a társadalom minden tagját megfosztja a zavaró érzésektől, s biztosítja számukra a kétségektől mentes, békés életet. Claire nem tud lemondani fiáról; látni akarja, mindenáron tudni akarja, mi lett a sorsa. Hiszen ő hozta erre a világra! S miközben mindent kockára téve elindul, hogy valahogyan a nyomára bukkanjon, sorra feltűnnek azok a világok és szereplőik, amelyeket Lowry Az emlékek őrével kezdődő, majd a Valahol, messze és a Hírvivő című kötetekkel folytatódó regényfolyamában már elénk tárt.

Mivel én a sorozatnak nem olvastam a második és harmadik részét biztos nem azt nyújtja a könyv mint annak aki végig vitte a sorozatot. 
Akkor csöppenek bele  a világba mielőtt  1 évvel korábban Jonast kiválasztanák az emlékek őrének. Megismerjük Claire-t akit Szülőanyának soroltak be de azt is hamar megtudjuk, hogy a lány különbözik társaitól mert miután a világra hozta a terméket kötődni kezd hozzá. Majd felkutatja és vágyni kezd rá.

Azonkívül, hogy újra a közösség életébe kapunk bepillantást a fő mozgatórugója a könyvnek az anyai szeretet, kötődés és a választás a könnyű és az igaz út között. 
Mire képes egy anya, mekkora áldozatot képes hozni hogy legalább lássa a gyermekét? Most megtudod! 

Minden karakter jól ki van dolgozva, a kisebbektől a fő karakterekig. Van akivel csak egy szakaszig visz együtt az úton minket, de nekik is megvan a történetük, múltjuk, álmaik.
3 részre van osztva a könyv: a közösségbeli részekre  Kezdetben, a Szirtre ahol Claire pár évig időzik de tovább megy Faluba, Másholba. 
Ott ismerjük meg Gabrielt akit Jonas vitt magával és azóta már nagy fiú lett, kíváncsi arra honnan is származik.

Nekem a mások szerint unalmasabb  elbeszélő részek is tetszettek mert érdekelt, mert beszippantott a világ amit Lois Lowry teremtett meg, nem kis sikerrel.

A borító: 
Bátran ki merem jelenteni hogy a hazai verzió jobban tetszik mint az eredeti, a kiadó igazán jól választott. A harmadik szakaszt a könyvben ez a kép igazán jól testesíti meg. 
Eredeti borító:   

Összegzés: 5/5
Borító: 5/5
Kiadó: Animus kiadó

Kedvenc karakter: Einar,Claire, Alys

2013. november 21., csütörtök

Neil Gaiman - A temető könyve


Miért ő?
Egy antikváriumban bukkantam a kicsikére. Volt még pár kinézett könyv de amikor ezt észre vettem mindent elhajítottam (képletesen) és felmarkoltam A temető könyvét. Eddig csak egy Gaiman könyvet olvastam, az is csak novellás kötet volt, de akkor megnyert és azóta ácsingóztam egy regényre tőle.

A könyv fülszövege:
„Senki Owens, barátainak csak Sen, egy majdnem teljesen átlagos fiú. Akkor lenne teljesen átlagos, ha nem egy hatalmas temetőben lakna, ahol szellemek nevelik és tanítják, a gyámja pedig egy magának való alak, aki nem tartozik sem az élők, sem a holtak világához. Egy fiú számára a temető tele van veszéllyel és kalanddal: ott a domb alatti vén Indigóember, ott a kapu, amely egy sivatagra nyílik, ahol elhagyott vámpírváros áll, ott a különös és rettentő lény, a szlír. Viszont ha Sen kimegy a temetőből, vár rá a Jack nevű, aki már megölte Sen egész családját…”

Már a kezdés is velős, hisz össze ismerkedünk Jack-el aki nem éppen tiszta lélek, sőt! Utána pedig megtudjuk hogy ki is az a Senki Owens aki megkapta a Temető Szabadságát és hogyan került a temetőbe,  miért lakik ott és látja a szellemeket. 

Egyedi a könyv stílusa ezt meg kell hagyni. Na persze ezt bármelyik könyvre rá lehetne mondani de mostanában összefutottam pár klónnal és azokat igazán nem lehet egyedinek mondani. Jól esett a könyv nyújtotta különleges történet.
Sen karakterét nagyon jól adja, igazi gyerek. Durcás, meggondolatlan, naivul ártatlan. Egy ideig.
A beszédén is látszik a kora és a mondanivalóján is. Nagyon kíváncsi gyerek, ami meg van tiltva az a legérdekesebb és legédesebb így megy át egy vámpírkapun ahol elég sok izgalom éri és így ismeri meg Lizát a szellem boszorkányt a Potter - rétről.
A könyv végére egészen felpörögnek az események, persze mindig volt valami érdekes rész amit jó volt megismerni Sen által. Rá lehet jönni a könyv csattanójára de engem nem zavart, nem vett el a könyv értékéből mert jó volt megismerni Senki Owenst, családját, magának való gyámját Silast, egy szigorú tanítóját Miss Lupescut,  barátait és a Temetőt.

Mese ez melyet fiatalok, felnőttek egyaránt nyugodtam fogyaszthatnak.
A rövid fejezetek miatt gördülékeny a haladás. 
Az illusztrációk és a történet egészet alkotnak számunkra a temetőről és lakóiról, dolgairól.
Csak ajánlani tudom ha egy könnyed kis könyvecskére vágysz.

Bárcsak mi is megkaphatnánk a Temető Szabadságát! Rengeteg titkot, tudást őriznek a holtak.Gondolj bele, csak kérdezned kellene...

A borító: 
Szerintem jó lett de be kell valljam ez a verzió nyerte el a szívem igazán:


Összegzés: 5/5
Borító: 5/3
Kiadó: Agave

Kedvenc karakter: Sen, Liza, Miss Lupescu









2013. június 17., hétfő

Samantha Young: Dublin Street


Fülszöveg: 
Négy éve az amerikai Jocelyn Butler, hátat fordítva tragikus múltjának, Edinburh-ban kezdett új életet. Joss nem adja át magát a gyásznak, nem néz szembe a démonaival, és senkihez sem akar igazán közel kerülni, de miután beköltözik Dublin Street-i fantasztikus albérletébe, lakótársnőjének jóképű bátyja fenekestül felforgatja féltve őrzött magánéletét.
Braden Carmichael az a fajta ember, aki mindig megszerzi, amit akar. És ő most Jocelynt akarja az ágyába csábítani. Braden, miután megtudja, hogy Joss irtózik a komoly kapcsolatoktól, alkut kínál, amelynek keretében átadhatják magukat a vágyaiknak anélkül, hogy „túlbonyolítanák” a dolgokat. Jocelyn merő kíváncsiságból belemegy az egyezségbe, miközben nem is sejti, hogy a skótot egyetlen cél vezérli: a lelkéig lemezteleníteni a konok lányt…


Mostanában nem olvastam ilyen jót egyhuzamban.

Nos mivel annak a híve vagyok, hogy az ember először a rossz híren legyen túl és csak utána jöjjön az örömtánc, a negatív résszel kezdeném: nekem a szex illetve a dugás túl sokszor fordul meg benne az én ízlésemnek lehet, hogy csak én vagyok túl prűd és ezzel másnak nem lesz baja.. sőt biztos, hogy csak egyedül én untam már a túl sok szex-et. :D
Oké, hogy ez egy erotikus-romantikus műfaj és annak igazán jó is. De mivel még nem nagyon olvastam ebben a műfajban és kíváncsi voltam, megpróbálkoztam vele.
Nehogy valaki is azt higgye, hogy leakarom húzni mert nem! Nagyon jó volt olvasni hisz van mögötte történet! Alig bírtam lerakni annyira lekötött és szórakoztatott. Voltak részek amiken igazán jót kacarásztam.
És ami számomra még plusz pontot adott ennek a könyvnek, hogy nincs idegesítő szerelmi háromszög! Azok nagyon ki tudnak akasztani...

Braden igazán jó férfi karakter, gazdag, öltönyös, jó képű, a megfelelőmódon rámenős és szórakoztató. Na meg eléggé bunkó! :)

"-Jó dumád van, azt meg kell hagyni. 
-A kezem is ügyes. Bebizonyítsam?"


Na de ez a rész vitte a pálmát! 
Vigyázat! Felnőtt tartalom.
"– Faszkalap.
– Ezek után elvárom, hogy ma éjszaka a mocskos szádba dughassam a farkam – nézett rám Braden összeszűkölt szemmel.
[…..]
– Ne hülyéskedj!
– Bébi – nézett rám Braden lesajnálóan –, szopásban nem ismerek tréfát.
Hirtelen arra lettem figyelmes, hogy valaki fuldoklik. A pincér még éppen elcsípte a romantikus megjegyzést, kipirult arca volt rá a bizonyíték.
– Mit hozhatok? – krákogta.
– Nos – válaszolta Braden, aki szemmel láthatóan fütyült rá, hogy kihallgatták –, én egy steaket kérek, közepesen átsütve. Te mit kérsz? – mosolygott rám szelíden, majd ivott egy korty vizet.
Azt hitte, poénos.
– Úgy tűnik, kolbászt.
Braden félrenyelte a vizet, és köhögőrohamot kapott."

Szerettem Jocelyn (mindenkinek csak Joss) beszélgetéseit a pszihológusával, mutatnék egy részletet is:  

"– Nem merült még fel önben, hogy esetleg kezd mélyebb érzéseket táplálni Braden iránt? 
Nagyot sóhajtottam. 
– Dehogynem. Nem vagyok hülye. 
– És mégis ragaszkodik az egyezséghez, sőt, talán örül is, hogy egyszer véget ér, miközben pontosan tudja, hogy akár meg is égetheti magát? 
Nem mondhatnám, hogy a mosolyom szívből jött. 
– Oké… talán mégis hülye vagyok egy kicsit."


"– Éppen mosogattam, amikor az az alattomos szemét mögém lopakodott, és átkarolta a derekam. Aztán megcsókolt. Itt – mutattam dühösen a nyakamra. – Nem lehetne feljelenteni valahogy? 
– Miért, mert szereti önt? – nevette el magát dr. Pritchard. 
Hátrahőköltem, és undorodva ráztam a fejem. 
– Dr. Pritchard – kérdeztem halkan –, mégis kinek a pártján áll? 
– Bradenén."


Josst nem kis tragédia érte a múltban ezért bezárkózott mindenki előtt de találkozott Bradennel akivel kénytelen találkozni nap mint nap, nem tudja elkerülni és a férfi ostromolja. Puhítgatja a lányt kisebb nagyobb sikerekkel. 
Nagyon többet nem szeretnék mesélni a történetről mert úgy ad csak igazán jó élményt ha van benne egy kicsi meglepetés. Az elején lehet számítani egy kis sablonra, na de utána igazán megfordul minden és olyan folyamatok indulnak el amire nem nagyon számítunk. 

Élvezettel olvastam, könnyed nyári olvasmány. Egyszer mindenképp megéri kézbe venni!

A könyvet köszönöm szépen a Könyvmolyképző kiadónak!

Összegzés: 5/4
Kedvenc karakter: Braden,Ellie

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Eredeti cím: On Dublin Street
Fordító:Molnár Edit

Oldalszám:400 oldal

2013. május 6., hétfő

Lengyel Dávid · Kuba Richárd Holtak világa – A jóslat



Fülszöveg:
 Egy csapat katona érkezik a Kiskőrös mellett lévő egykori katonai laktanyához. A létesítmény területéről segélykérést észleltek. Azonban, mire odaérnek, nem találnak mást, csupán egy maroknyi túlélőt, hatalmas pusztítást, és élőholtak tömegét.
Egy katona, Andrássy Bálint tizedes az egyik szobában rábukkan egy kis könyvre, Kozma András naplójára. Miközben olvassa, egyre inkább bepillantást nyer ennek a húszas évei elején járó fiatalnak a küzdelmekkel teli életébe. Ez idő alatt arra is rájön, hogy egy nostradamusi jóslatnak köszönhetően ez a fiú már régóta számított rá, hogy egy napon a holtak életre kelnek…

Na hol is kezdjem!

(Csak így zárójelben jelben jegyzem meg, hogy a HV-t a kiegészítő kötettel Kozma András naplójával olvastam párhuzamosan. A fejezetek elején vannak részletek a naplóból de vannak jócskán kimaradt részek amik a könyvben nincsenek benne és nagyon megéri elolvasni mert vannak olyan kicsi részletek amik ha nem is igazán fontosak de érdekesek és ezzel együtt a fő szereplőnket is jobban megismerjük, megértük.)

Egészében véve nagyon jó könyv. De volt benne pár dolog ami számomra negatívum volt... :(
Ez lehet csak személy szerint nekem volt zavaró de rögtön az első oldalon kaptam annyi fegyver márka fajtát, autó típusokat hogy nem is tudom valahogy nem bírtam bele zökkenni egy ideig a történetbe. Később már megszoktam és okés volt, meg persze szükség is volt rá ha az ember élethű akar lenni,csak na, először furi volt nekem.
A második negatívum és egyben az utolsó is, hogy néhol a fogalmazás mód túl....túl....pedáns volt. Igen talán ez a jó szó rá.

Ami még szemet szúró, előfordul benne, hogy túlzottan bele hajlottak az írók a részletekbe de ez ne tévesszen meg senkit erre szükség van hisz valódi helyszíneken játszódik a zombi invázió és így lehet a legjobban elképzelni a történteket.

A könyv két központi szereplővel játszódik. Kozma Andrással és Andrássy Bálint tizedessel. Persze Andrisról tudunk meg többet és az ő köréről mert Andrássy tizedes találja meg a naplót amit a fiú írt, ő olvassa fel és csak néha vannak bele tűzdelve események velük is.

Igazából elég gyorsan indulnak be az események. Amikor még csak információ gyűjtés szakaszban vagyunk az is elég izgi, hisz Anrdissal együtt értesülünk az eseményekről és vele együtt sodródunk az árral, azzal a különbséggel, hogy ő fel van készülve mi meg csak nézünk. : D

Többet vártam a ettől a könyvtől...NEM TUDTAM MEG ELEGET!!!!!

Drága Dávid szépen mondom/írom neked, hogy ki ne nyírd Andrist mert akkor én is KINYÍRLAK téged!!!!
Mert miért is raktad oda az az utolsó reménysugarat ha egyszer nem éli túl? HMMMMMMMMMMM?

Szóval szépen kértem. :)

A Holtak Világa - A Jóslat-ot mindenkinek csak ajánlani tudom aki egy kis borzongásra, kalandra és izgalomra vágyik. :)

A könyveket nagyon szépen köszönöm Lengyel Dávidnak!!

Összegzés: 5/4 
Kedvenc karakter: Andris, Kristály,Andrássy 

Kiadó: Ad Librum
Eredeti cím: Holtak Világa - A Jóslat
Oldalszám:252

2013. április 24., szerda

Mitch Albom - Az Idő Ura


Fülszöveg: Amióta az ember elkezdte mérni az időt, az élet egyszerű öröme odalett. Mindez az Idő Atyja, Dor lelkén szárad. Meg is kapta érte méltó büntetését: egy barlang falai között kell hallgatnia az emberiség szüntelen zokszavát. Az emberek egyetlen dolgot akarnak mindennél jobban: időt. Amikor az Idő Ura már feladja a reményt és lélekben megtörik, felvillan előtte a szabadulás lehetősége. Ehhez annyit kell tennie, hogy teljesíti a rá kiszabott küldetést, és megtanítja két embernek, mit is jelent az idő valójában. 
Dor visszatér a Földre, az állandó időhiányban szenvedő emberek közé, és megkezdi utazását két lélek – egy reménytelenül szerelmes tizenéves lány és egy örök életre vágyó rákbeteg millimos oldalán. Ahhoz, hogy Dor sorsa beteljesedhessék, meg kell változtatnia az életüket. 
A szívhez szóló, izgalmas regény arra készteti az olvasót, hogy maga is eltöprengjen, mit is jelent számára az idő, és talán át is értelmezze mindazt, amit eddig gondolt róla.


Bepillanthatunk Dor, Alli és Nim életébe a világ kezdetén.
Meglátjuk miként alakul a sorsuk, majd eljön a pillanat mikor Dor az Idő Ura lesz!

Sarah és Victor.
Mindketten időt kérnek. Egy tini lány aki randira készül és egy öregember aki halálos beteg és már nem sok ideje van hátra.

Nekem már az első oldalaktól megtetszett. Magával sodró az írásmód, és csak úgy peregtek a lapok az ujjaim közt amíg én az időről olvastam. Furcsa, hogy már hányszor leírták könyvekben, filmesítették meg, hogy mindig van valami dolgunk mert az idő fut de ami a legfontosabb azt hanyagoljuk el a legjobban és mikor már  késő akkor fordítaná vissza az ember az idő kerekét.
Nagyon jó téma, ha jól van megírva briliáns dolgokat lehet belőle kihozni és ez a könyv telibe talált.

Egy délután alatt kiolvastam.

Ez a könyv kinyitja a szemünket mennyire az idő rabjai vagyunk és hogy ez mekkora hiba. Mert minden időt amit lehet a szeretteinkkel kellene tölteni úgy, hogy nem az órát nézegetjük, számoljuk a perceket.
Sarah anya Lorraine, és Victor  felesége is szerves része a történetnek mert ők a szeretett fél és a tini lány fel se fogja mennyire szeretni az anyja őt és Victor is azt hiszi hogy később elégedetten élhet tovább Grace nélkül.
 De jön Dor és mindent megváltoztat.

Isten szerves része a könyvnek, aki egy öregúr és az ő vezényletével bontakozik ki a történet.

"Az örökkévalóságban élt. Victor az örökkévalóság után epekedett. Dornak évszázadokig tartott rájönnie , mi a válasz az utolsó kérdésére, amit az öregember nem árult el neki. És most megosztotta Victorral is: 
- Istennek jó oka volt rá, hogy határt szabott az emberi életnek.
- És mi volt ez az ok? 
- Hogy értékessé tegye."

Nagyon tetszik hogy fejezeteken belül is fel van bontva részekre, szerintem pont emiatt is lehet vele gyorsan haladni. De persze ez is hozzájárul a történet gyors folyásához.
Ez a könyv szerintem a világ szépségeire is szeretné felhívni a figyelmet. Álljunk meg egy kicsit, ne rohanjunk tovább.Nézzünk meg egy pirkadatot, napnyugtát és gyönyörködjünk a színek kavalkádjába. Ha lehet bújjunk össze valakivel, feküdjünk mellé a fűre és hagyjuk, hogy kiteljesedjen a pillanat.

Arra mindig kell időd legyen hogy magadba tekints és meglásd mikor siklott félre valami, de emiatt már kár aggódni, egy döntéssel mindenen változtathatsz.

Vajon milyen lenne az életünk ha nem egy óra határozná meg? Csak élnénk és sodródnánk. Jobb? Lehetetlen? Én kipróbálnám.

"El tudjuk képzelni, milyen lehet az élet idő nélkül?
Aligha. Itt vannak a hónapok, az évek, a hét napjai. A falon és az 
autó műszerfalán óra ketyeg. Van idő beosztásunk, naptárunk, vacsora időnk, moziműsorrendünk.
De más teremtményeket körülöttünk nem érdekel az idő. A madarak
sosincsenek késésben. A kutyánk nem pillantgat az órájára.
A szarvasok nem idegeskednek a tovasiető évek miatt. 
Egyedül az ember méri az időt.
Egyedül az ember jelzi harangszóval az órát.
Egyedül az ember éli át azt a bénító félelmet, amit a többi teremtmény nem ismer.
A félelmet, hogy kifut az időből." 

Amikor elolvasok egy könyvet aminek tanulsága van és megfog, szeretem az hinni én is jobb leszek általa ha csak egy kicsit is oda figyelek a mondani valójára.

Félre billentem a homokórát míg a könyvet olvasom, de most, hogy leraktam peregnek tovább a homokszemek. De ha újra meg akarnám állítani a világot csak le kellene vennem Az Idő Urát a polcról és kinyitni majd elmerülnék e csodás mesében mely felnőtteknek szól. Ezzel a könyvel én lehetnék az Idő Úrnője! :)

Örömömre szolgál, hogy elolvashattam e fantasztikus könyvet melyet mindenkinek forgatni a kellene. Köszönöm az Animus Kiadónak!

Kedvenc karakter: Dor, Grace
Összegzés: 5/5
Kedvenc idézet: "Az ég elérte a földet."


Kiadó:Animus
Eredeti cím: The Time Keeper
Fordította: Dr. Dobosi Beáta
Oldalszám: 232

2013. február 15., péntek

Ta-mia Sansa: Gender krónikák 1 - A Menekülés éve

 Azzal kezdeném, hogy eszméletlen jó könyv, bár Sansa írásai mind jók! Olvastam már 3 könyvét ami mind ezután játszódik. Remélem egyszer láthatom az egész sorozatot szépen sorba a polcomon. :)
Ez a könyv a kezdet. Ez után indul ki minden, bár ezt lehet is tudni a sorozat címe alapján.
A könyvben a menekülés kiváltó okait ismerhetjük meg és azokat akik magát a menekülést megszervezték. De természetesen főhősnőnkről, Sandra Mulról tudjuk meg a legtöbb információt, az idő folyamán mindig kapni fogunk nagyobb adag infót a nő múltjáról, ahol szemesülnünk kell  az emberi brutalizmussal, elnyomással és erőszakkal. És végig követjük hogyan változik meg ez a nő. Hogyan fogadja el önmagát és temeti el a múltat, hogy lesz nyitott egy jobb jövő felé bizalommal, barátokkal és szerelemmel az oldalán.

A könyvben ténylegesen csak az előzmények zajlanak, de Sansa olyan jól írta meg, hogy letehetettlen. Igaz én 3 szuszra olvastam el de mentségemre szóljon hangolódnom kell a nagyobb lélegzet vételű könyvekre amik komolyabb gondolatokat vetnek fel.
Az érzések nagyon tisztán érik ez az olvasót, szívbemarkolóan. Aki nem vevő a sci-fi-re még annak is csak ajánlani tudom mert itt még csak csekély mennyiségben jelenik meg az elkövetkezendőkhöz képest és ha szereted a mély érzéseket, cselszövést, akciót és maffiózókat tetszeni fog.

Sajnos csak pár darab készült el ténylegesen belőle nyomtatott könyv formába, de remélem egyszer én is felrakhatom a polcomra.
A borító is Sansa műve.
Hát nem szép?

Nagyon szépen köszönöm Sansának, hogy én is elolvashattam ezt a remekművet. Igazán élveztem!

Kedvenc karakter: Sandra, Tom, Mike
Összegzés: 5/5