2013. április 24., szerda

Mitch Albom - Az Idő Ura


Fülszöveg: Amióta az ember elkezdte mérni az időt, az élet egyszerű öröme odalett. Mindez az Idő Atyja, Dor lelkén szárad. Meg is kapta érte méltó büntetését: egy barlang falai között kell hallgatnia az emberiség szüntelen zokszavát. Az emberek egyetlen dolgot akarnak mindennél jobban: időt. Amikor az Idő Ura már feladja a reményt és lélekben megtörik, felvillan előtte a szabadulás lehetősége. Ehhez annyit kell tennie, hogy teljesíti a rá kiszabott küldetést, és megtanítja két embernek, mit is jelent az idő valójában. 
Dor visszatér a Földre, az állandó időhiányban szenvedő emberek közé, és megkezdi utazását két lélek – egy reménytelenül szerelmes tizenéves lány és egy örök életre vágyó rákbeteg millimos oldalán. Ahhoz, hogy Dor sorsa beteljesedhessék, meg kell változtatnia az életüket. 
A szívhez szóló, izgalmas regény arra készteti az olvasót, hogy maga is eltöprengjen, mit is jelent számára az idő, és talán át is értelmezze mindazt, amit eddig gondolt róla.


Bepillanthatunk Dor, Alli és Nim életébe a világ kezdetén.
Meglátjuk miként alakul a sorsuk, majd eljön a pillanat mikor Dor az Idő Ura lesz!

Sarah és Victor.
Mindketten időt kérnek. Egy tini lány aki randira készül és egy öregember aki halálos beteg és már nem sok ideje van hátra.

Nekem már az első oldalaktól megtetszett. Magával sodró az írásmód, és csak úgy peregtek a lapok az ujjaim közt amíg én az időről olvastam. Furcsa, hogy már hányszor leírták könyvekben, filmesítették meg, hogy mindig van valami dolgunk mert az idő fut de ami a legfontosabb azt hanyagoljuk el a legjobban és mikor már  késő akkor fordítaná vissza az ember az idő kerekét.
Nagyon jó téma, ha jól van megírva briliáns dolgokat lehet belőle kihozni és ez a könyv telibe talált.

Egy délután alatt kiolvastam.

Ez a könyv kinyitja a szemünket mennyire az idő rabjai vagyunk és hogy ez mekkora hiba. Mert minden időt amit lehet a szeretteinkkel kellene tölteni úgy, hogy nem az órát nézegetjük, számoljuk a perceket.
Sarah anya Lorraine, és Victor  felesége is szerves része a történetnek mert ők a szeretett fél és a tini lány fel se fogja mennyire szeretni az anyja őt és Victor is azt hiszi hogy később elégedetten élhet tovább Grace nélkül.
 De jön Dor és mindent megváltoztat.

Isten szerves része a könyvnek, aki egy öregúr és az ő vezényletével bontakozik ki a történet.

"Az örökkévalóságban élt. Victor az örökkévalóság után epekedett. Dornak évszázadokig tartott rájönnie , mi a válasz az utolsó kérdésére, amit az öregember nem árult el neki. És most megosztotta Victorral is: 
- Istennek jó oka volt rá, hogy határt szabott az emberi életnek.
- És mi volt ez az ok? 
- Hogy értékessé tegye."

Nagyon tetszik hogy fejezeteken belül is fel van bontva részekre, szerintem pont emiatt is lehet vele gyorsan haladni. De persze ez is hozzájárul a történet gyors folyásához.
Ez a könyv szerintem a világ szépségeire is szeretné felhívni a figyelmet. Álljunk meg egy kicsit, ne rohanjunk tovább.Nézzünk meg egy pirkadatot, napnyugtát és gyönyörködjünk a színek kavalkádjába. Ha lehet bújjunk össze valakivel, feküdjünk mellé a fűre és hagyjuk, hogy kiteljesedjen a pillanat.

Arra mindig kell időd legyen hogy magadba tekints és meglásd mikor siklott félre valami, de emiatt már kár aggódni, egy döntéssel mindenen változtathatsz.

Vajon milyen lenne az életünk ha nem egy óra határozná meg? Csak élnénk és sodródnánk. Jobb? Lehetetlen? Én kipróbálnám.

"El tudjuk képzelni, milyen lehet az élet idő nélkül?
Aligha. Itt vannak a hónapok, az évek, a hét napjai. A falon és az 
autó műszerfalán óra ketyeg. Van idő beosztásunk, naptárunk, vacsora időnk, moziműsorrendünk.
De más teremtményeket körülöttünk nem érdekel az idő. A madarak
sosincsenek késésben. A kutyánk nem pillantgat az órájára.
A szarvasok nem idegeskednek a tovasiető évek miatt. 
Egyedül az ember méri az időt.
Egyedül az ember jelzi harangszóval az órát.
Egyedül az ember éli át azt a bénító félelmet, amit a többi teremtmény nem ismer.
A félelmet, hogy kifut az időből." 

Amikor elolvasok egy könyvet aminek tanulsága van és megfog, szeretem az hinni én is jobb leszek általa ha csak egy kicsit is oda figyelek a mondani valójára.

Félre billentem a homokórát míg a könyvet olvasom, de most, hogy leraktam peregnek tovább a homokszemek. De ha újra meg akarnám állítani a világot csak le kellene vennem Az Idő Urát a polcról és kinyitni majd elmerülnék e csodás mesében mely felnőtteknek szól. Ezzel a könyvel én lehetnék az Idő Úrnője! :)

Örömömre szolgál, hogy elolvashattam e fantasztikus könyvet melyet mindenkinek forgatni a kellene. Köszönöm az Animus Kiadónak!

Kedvenc karakter: Dor, Grace
Összegzés: 5/5
Kedvenc idézet: "Az ég elérte a földet."


Kiadó:Animus
Eredeti cím: The Time Keeper
Fordította: Dr. Dobosi Beáta
Oldalszám: 232

0 megjegyzés: