2012. november 23., péntek

Ernest Cline: Ready Player One

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
2044-et írunk, és a valóság elég ronda egy hely.
Az emberiség nagy részéhez hasonlóan a gimnazista Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik az OASIS-ba, a világméretű virtuális utópiába, ahol az avatárján keresztül mindenki szabadon tanulhat, dolgozhat, és szórakozhat. Ugyancsak az emberiség nagy részéhez hasonlóan Wade is arról álmodozik, hogy ő találja meg elsőként a virtuális világ elrejtett kincsét. A szimuláció tervezőjeként ismert James Halliday ugyanis ördögi feladványt hagyott maga után, amelynek leggyorsabb megfejtője szédületes vagyonra és hatalomra tehet szert.
A Halliday által kifundált feladatok sikeres teljesítéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség, Wade pedig éppúgy otthon van a Gyalog galoppban, mint a Pac-Manben, a Rush életművében vagy az animékben. Amikor a tizennyolc éves srác hosszú évek kitartó munkája után megoldja az első feladványt, hirtelen a figyelem középpontjába kerül, és ez életveszélybe sodorja. Egyes játékosok ugyanis még a gyilkosságig is hajlandóak elmenni a mesés nyeremény megszerzéséért.

Amiért elkezdtem olvasni a könyvet az a virtuális világ ötlete volt.Animében és mangában is dolgozták már fel ezt a témát de ott csak kifejezetten az abban a világban történő eseményekre, kalandokra koncentráltak.És mivel most adott volt a lehetőség, hogy könyv formájában is hozzájussak egy hasonló történetnek hát persze, hogy megragadtam!  

Wade Watts megszállott Holliday rajongó. Mindent tud az életéről. Minden játékkal játszott amivel ő, minden filmet megnézett és megjegyzett képkockáról képkockára, a zenéket már ne is említsem!
Wade antiszociálisnak vallja magát de én nem tartottam annak. Lehet, hogy csak egy virtuális világban tud kibontakozni, de miért? Mert a valóságban elnyomták és megalázták.A szülei meghaltak és a nagynénje akinél élt utálta. Nincs semmi ami ott tartaná. A való világ egy rossz hely.Az energiaválság és a környezeti változások miatt háborúk folynak. Embertelenek a körülmények és a szegény családok a rakások egyikén lakik. A rakások igazából nyomor negyedek és Wade célja az, hogy kikerüljön onnan.Első sorban ezért is akarja megnyerni a Tojás vadászatot, ezért lett "nyest".
Az OASIS számára menedék ahol senki nem ismeri, nem tudhatják ki ő valójában hiszen titkosítva van minden személyes adat. Ő ott csak Parzival.

Az OASIS sokaknak nem csak egy egyszerű játék, menekülés a valódi világ elől, szabadulás otthoni börtönükből.Itt kikapcsolódhatnak és elfelejthetik minden gondjukat.
De használható oktatási célokra is, sokan ott járnak iskolába, vagy üzleti találkozókat bonyolítanak le, dolgoznak ott.
A megkapott kreditek a valóságban is felhasználhatók, sőt erősebb is a saját pénznemüknél.

Viszont az IOI hálózati szolgáltató vállalat is rá akarja tenni a kezét erre a csodára. Havidíjat akarna szedni és így rengeteg ember menedékét venné el, mivel sokaknak nem lenne pénze így használni.

Miután Parzival megszerzi az első kulcsot és túljut a kapun, felpörögnek az események. Folyamatos cselekménysor indul el.

A karakterek nincsenek túlbonyolítva, de ez nem is hiányzott, nem karakter központú ez a könyv. James Halliday felhívásából indul el a történet és ezen is megy végig.Egy kincs vadászat amely telis-tele van kalandokkal.

Egyik kedven idézetem a könyvből: "...bármennyire is rémisztő és fájdalmas, a valós világ az egyetlen hely, ahol igazi boldogságra találhatunk. És a valóság valós."

Ez a könyv örökbecsű kedvenc lett. Soha le nem csúszhat a Toplistámról. Letehetetlen volt számomra.
Szívesen olvasnák még erről a világról, megkapó a történet és nagyon jó az írásmód is.
Köszönöm Ernest Clinne-nek, hogy megírta ezt a könyvet.

És köszönöm az Agave kiadónak, hogy kiadtátok és én is elolvashattam!

Kedvenc karakter: Wade,H
Összegzés: 5/5

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadási év: 2012

Eredeti megjelenés: 2011

Eredeti cím: Ready Player One

Fordító: Roboz Gábor

Oldalszám: 507





0 megjegyzés: