2012. március 4., vasárnap

Julianna Baggott: Tiszták


Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Pressia hétéves volt a Robbanások idején, amikor az egész addigi világ megsemmisült. Már nem emlékszik sem a szüleire, sem születésnapi ajándékokra. A nagyapjával él egy romos üzlethelyiség hátsó raktárában, és csak a porig égett házakat, a kétségbeesetten túlélni próbáló embereket, a levegőben kavargó hamut és port, a mutánsokkal vívott harcot ismeri. Éjszakánként egy szekrényben elbújva arról ábrándozik, hogy egyszer talán visszatér a régi világ, vagy legalább valahogy bejuthat a Kupolába, ahol a szerencsés kevesek, a Tiszták élhetnek, akik sebhelyek nélkül vészelték át a világ pusztulását.
Eközben a Kupolában Partridge, a Kupola egyik legbefolyásosabb vezetőjének fia úgy érzi, megfojtja a szigorú új rend, ráadásul hiányzik neki az édesanyja, aki sohasem jutott be a Kupolába. Így, amikor rájön, hogy az anyja esetleg még életben lehet, elhatározza, hogy az életét kockáztatva megszökik, hogy megtalálja.

A romok között négy fiatal vívja élethalálharcát a szörnyetegek és egy gonosz, embertelen hatalom ellen. Miközben feltárul előttük a múltjuk, minden erejükre és bátorságukra szükségük van ahhoz, hogy életben maradjanak és megmaradjanak embernek.


Borítója: Nagyon találónak érzem, önmagában is szép de elkezded olvasni utána már nem tudod nem nézegetni annyi mondani valója van.

Fülszövege: Épp annyit ír le amennyi információra szükségünk van, se nem sokat, se keveset. A könyv tartogat még az olvasó számára nagyon sok kérdést, meglepetést és csavarokat.

Ez egy fantasztikus könyv.Még itt lángolnak bennem az érzések, a veszteségek és a halvány reményfoszlány.

Nagyon jó benne minden leírás a tájak az emlékek a házak és minden helyzet.Minden ott lüktet körülötted le se kell hunyni a szemed úgy elevenedik meg előtted.A kiégett házak, olvadt játszó terek és a minden ellepő áldott hamu.A zord világ és a roncs emberek Az azelőtti és utáni emlékek.

Először Pressiaval ismerkedhetünk meg aki kint él, utána Patridgevel aki a Kupolába és utána még néhány fontosabb karakterrel akik ugyanúgy a szívünkhöz nőhetnek míg másokat megutálunk.
A könyv mindenhol egyenletesen hozza a színvonalát nincsenek megingások, kisiklások.
Egy tökéletesen kiépített világot és társadalom lírást kapunk az írónőtől a briliáns karakterek mellett.Vannak hibáik,kételyeik és erényeik is.Emberek egy szörnyű világban amit túl kell élni. Van egy maroknyi ember aki nem akar csak porszem akar lenni a kavargó hamuban.Dönteni vagy legalábbis irányítani akarják a saját életüket.
Erősnek kell lenniük ami nem mindig könnyű ennyi szenvedés mellett.
Nem mondom, hogy mindenkinek ajánlom mert nem könnyű esti olvasmány, fel kell rá készülni.
De én nagyon várom a folytatást!Mert hátborzongatóan jó.

Köszönöm a könyvet az Egmont kiadónak!!!

Kedvenc karakterek:Pressia, Partridge, Lyda , El Captain és Bradwell
Összegzés: 5/5