2011. augusztus 25., csütörtök

Darren Shan - A holtak vonulása

 
Város-trilógia 1.

Capac Raimi a Városba érkezik, hogy szerencsét próbáljon kisstílű gengszter nagybátyja mellett. Hamarosan azonban arra eszmél, hogy már a Város tejhatalmú urának, a Kardinálisnak dolgozik. A Kardinális a Város szülötte. A Város a Kardinális teremtménye. Egy a lelkük, és sosem alszanak. A Kardinális mindent lát, ami az utcákon vagy a zárt ajtók mögött történik. A Kardinális mindenható.
Az öntelt fiatalember habzsolja új életét, amit csak néhány kellemetlenség zavar meg, például a rejtélyes, vak és néma szerzetesek, akik valahogy mindig feltűnnek Capac életének sorsfordító eseményeinél. Vagy az a tény, hogy gyakorlatilag semmire nem emlékszik, ami az előtt történt vele, hogy a Városba érkezett…
Capac egy álmot és az inka neve által számára kijelölt sorsát követve belép a természetfeletti birodalmába. Miközben igyekszik beteljesíteni a küldetését, furcsa és izgalmas kutatásba kezd, hogy a nyomára akadjon eltűnt barátainak és saját, elveszített múltjának.

A holtak vonulása Darren Shan első felnőtteknek szánt sorozatának, a Város-trilógiának az első kötete. Egy utópisztikus thriller és egy vérfagyasztó horror elsőrangú keveréke, olyan hátborzongató olvasmány, amely még az erős idegzetűeket is próbára teszi.


Nem is tudom milyen kategóriába is sorolhatnám ezt a könyvet, horror,thriller meg talán egy kicsi fantasy?Valami ilyen keverékbe.
Amúgy bevallom engem egy csomó ideig idegesített a könyv címe, szeretem tudni, miért pont az a könyv címe ami, de elértem ahhoz a ponthoz is amikor megvilágosodtam.

Egy maffiózó tanonc a főszereplőnk amikor megismerkedünk vele,akkor érkezik a Városba tanulni.Fél évig él bácsikájával aki tanítgatja amikor átverik őket és egyedül csak őt nem ölik meg.Capic Raimit. Mint nem sokkal később kiderül a Kardinális parancsára.És, hogy miért?Mert nem kis tervei vannak vele a Város urának.De nem lesz olyan felhőtlen a boldogság mint az elején látszik, igaz sok mindent kap, de sok mindent el is veszít.Még többet is.

Ez alatt az idő alatt kialkul egy vázlatos kép bennünk a Városról, a hierarchiájáról.
És ahogy haladunk a történettel, rengeteg kérdést kapunk, de van egy összekötő szála az egésznek, az AYUAMARCA lista.
Ez nem éppen egy vidám olvasmány, nem is tudom mi fogott meg benne igazán.Valami vitt magával.Talán a jó mesélőkéje, E/1-es nézőpontból van írva a könyv és ez így tökéletes.
Egyszer régebben már elkezdtem olvasni de akkor valami más elvonta a figyelmem, úgy éreztem nem tetszik a történt, a könyv nem köt le, de hát kurva nagyot tévedtem.
Beindult a történet elkezdett csordogálni felénk a rejtély, a kérdések, és van benne elég szadistaság, vulgárisság és kegyetlenség.

Ahogy közeledtem a vége felé a könyvnek abszolút nem ilyen végre számítottam, egész másra. Még több kérdést merül fel de a végén egy kimerítő magyarázatban mindenre választ kapunk.Óó bőségesen. 
Én nagyon ledöbbentem a történet alakulásán.NAGYON.És, hogy Capac...(nem, nem írom le :))
Szóval folytatást akarok, de izibe!!
5/5