2011. július 1., péntek

Bernhard Schlink - A felolvasó

Egy kamasz fiú és egy nála jóval idősebb asszony furcsa szerelmének és elválásának története szolgál keretül ahhoz, hogy a regény hőse szembenézzen a náci múlttal, amely voltaképpen nem is az övé, hanem szülei nemzedékéé. Ez a soha ki nem hevert szerelem, Hanna évekkel később feltáruló múltja döbbenti rá Michaelt arra, hogy a jelen nincs múlt nélkül, felejteni nem lehet, feldolgozni sem – talán megérteni.
A felolvasó az elmúlt évek egyik legnagyobb német könyvsikere volt. 1995-ös kiadása után tizenhárom országban jelent meg, nagy visszhangot váltva ki. A siker oka minden bizonnyal abban rejlik, hogy újraértelmezi a kollektív és egyéni bűn és bűnhődés kérdését a ma ötvenéves generáció szemszögéből.






Ez a könyv, megdöbbentő, felkavaró de megérteni akaró is,elfogadó,szerelmes,megsértett,vágyakozó, gyáva és fájdalmas.

Ennél a könyvnél annyiszor fel lehetne tenni azt a kérdést, mi lett volna ha...? Egy másik élet. Egy boldogabb.Ebben biztos vagyok.Ha beszél vele az idő folyamán.Lett volna rá 18 éve.De nem tette.Gyáva volt. De nem ítélem el, hisz magam sem tudhatom én mit tetem volna a helyében. 

Shlink világa beszippantott, olyan élő.Nem, a világa nem jó szó, mondanám, hogy élete, de ez nem igaz történet.Annyira adja a könyv a hangulatát, érzéseit, annyira igaznak tűnik az egész.

5/5

2 megjegyzés:

Ella írta...

... és vigyázat, csak az olvassa el, aki nagyon nyitott a másságra. Aki képes befogadni azt.

Én olvastam és nagyon tetszett. :)

Ja, és két kedvenc íróm Vavyan Fable és Laurel K. Hamilton. :D Ugye milyen klassz az internet? Összehozza a hasonlókat, ha akarjuk. Köszi, hogy benéztél hozzám és ott ragadtál. :)

Lethia írta...

De jó! :D Én is örülök, hogy rád találtam és olvashattalak. :)Köszi, hogy te is benéztél :)